Notícies

El projecte Women’s Legacy, nominat al Premi UNESCO d’Educació de les Xiquetes i les Dones 2024

El projecte d’innovació educativa Women’s Legacy, impulsat per la investigadora valenciana Ana López-Navaixes, és un dels nominats per al Premi UNESCO d’Educació de les Nenes i les Dones 2024, el qual es concedeix enguany per primera vegada amb l’objectiu de “promoure projectes d’èxit que milloren i fomenten les perspectives educatives de nenes i dones i, al seu torn, milloren la seua qualitat de vida”, segons expliquen en la web oficial d’aquest guardó.

En concret, Women’s Legacy va néixer en 2020. Ana López-Navajas feia anys que estudiava l’absència de les aportacions de les dones a l’àmbit científic, cultural i històric en els llibres de text, en els quals va identificar que la presència de referents femenins no aconseguia un 8% en 2019. Per això, va decidir posar en marxa un projecte que oferís recursos per a solucionar aquesta desigualtat. En ell han col·laborat entitats i universitats de Lituània, Escòcia, Itàlia, França i Jordània.

LA MATERIALITZACIÓ DE WOMEN’S LEGACY EN RECURSOS OBERTS I GRATUÏTS

Així, durant quatre anys, des de Women’s Legacy s’han generat més de 30 grups de treball sobre les diferents àrees de coneixement i s’ha comptat amb prop de 300 persones col·laboradores procedents de diferents països gràcies al suport d’institucions internacionals. El resultat són una sèrie d’instruments d’intervenció didàctica que serveixen per a corregir la visió androcèntrica de la cultura transmesa en l’educació i recuperar el patrimoni cultural europeu d’autoria femenina.

En aquest temps, el projecte ha consolidat un banc de recursos digital, que compta en aquest moment amb més de mil entrades i que és la concreció d’un sistema d’inclusió en els continguts educatius que es transferirà a altres sistemes educatius, amb referents femenins, les seues obres i activitats llestes per a ser usades a l’aula, per matèries i nivells; i tres catàlegs digitals amb obres d’autoria femenina en art, música i literatura. Tot això, accessible des del seu web oficial: www.womenslegacyproject.eu. A això se suma un curs de formació per a professorat sobre científiques en STEM.

UNA PROPOSTA ESTATAL PER A UN GENERAR MODEL GLOBAL

La candidatura de Women’s Legacy al Premi UNESCO d’Educació de les Xiquetes i les Dones 2024 ha estat presentada pel Ministeri d’Igualtat juntament amb el Ministeri d’Educació d’Espanya gràcies a una proposta de l’Institut de les Dones, entitat que es va formalitzar com a col·laboradora en 2023 en finançar part del banc de recursos. “Continuem endavant gràcies a aquest suport”, afirma la coordinadora del projecte.

Amb tot, actualment Women’s Legacy es continua implementant en centres educatius d’Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Astúries, País Basc i Catalunya. A més, s’està desenvolupant un ampli programa formatiu per al professorat de diferents cursos gràcies a la Conselleria d’Educació de Castella-la Manxa. “Estem creant un model d’intervenció global que servirà de referència per a altres administracions i que destaca per la seua transferibilitat a diferents sistemes educatius. Per part seua, els grups de treball continuen en marxa, ampliant la difusió a través de la formació”, conclou Ana López-Navajas.

SOBRE EL PREMI UNESCO D’EDUCACIÓ DE LES NENES I LES DONES

Els projectes guanyadors de 2024 s’anunciaran en una cerimònia de lliurament de premis que tindrà lloc aquest dimecres 16 d’octubre i serà retransmesa en directe en línia. El guardó s’atorga a dues iniciatives i consta d’un import de 50.000 dòlars estatunidencs per a cadascuna d’elles, impulsant la continuïtat de la seua labor en l’àmbit de l’educació de nenes i dones. La decisió depén d’un jurat internacional integrat per cinc persones expertes i independents. Enguany són Mayyada Abu Jaber (Jordània), Christina Ting Kwauk (els Estats Units d’Amèrica), Alex Munive (Colòmbia), Simone Yankey-Ouattara (Costa d’Ivori) i Zuoyu Zhou (República Popular de la Xina). Més informació ací.

Compartir aquesta notícia
Compartir aquesta notícia
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp