La recuperació i inclusió del llegat de les dones al llarg de la història és un objectiu que Women’s Legacy, el projecte europeu Erasmus + KA201 d’innovació educativa liderat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, no sols persegueix en l’àmbit educatiu, sinó també cultural en general. Prova d’això és la seua col·laboració amb la companyia Alpí Teatre, que ha fet possible portar als escenaris un text de Feliciana Enríquez de Guzmán, dramaturga del segle XVII: “Las gracias mohosas”.
“L’elecció de l’obra va ser un suggeriment de Women’s Legacy que ens va arribar a través d’Ana López-Navajas i Isabel Llopis Mena. Vaig veure clar que seria molt reconfortant rescatar aquesta xicoteta peça de l'”oblidada” Feliciana Enríquez de Guzmán, que pot emmarcar-se dins del teatre burlesc del barroc, però que l’excedeix en originalitat i atreviment”, explica Ricardo Molina, director de la companyia.
L’obra s’estrenarà el divendres 10 de març, a les 17 hores, en la 21a Mostra de Teatre de l’Alfàs del Pi (Alacant). A partir d’ací, iniciarà una gira que permetrà gaudir d’una proposta única. Seguint amb les paraules de Ricardo Molina: “És la segona vegada que puja a l’escenari un text d’aquesta autora, una dona avançada al seu temps, més coneguda com a poeta, una dona culta i contemporània de Lope de Vega, que va escriure aquest text per a distracció de les monges del convent on va habitar els seus últims anys, però que mai es va representar i que no va tenir influència en la seua època”.
De fet, poc se sap sobre Feliciana Enríquez de Guzmán. Va nàixer a la fi del segle XVI i va tenir dues germanes que, justament, van ser monges al Convent de Santa Inés de Sevilla, per a les quals estava dirigit el text de “Las gracias mohosas”. De formació autodidàctica, la seua obra mostra les noves tendències del Segle d’Or. “Sens dubte, es tracta del muntatge més complicat fins a la data donada la dificultat de comprensió d’aquest text del s. XVII. És breu, políticament incorrecte, on triomfa l’absurd, el caràcter burlesc, la imatge d’un món fora de tota norma”, matisa el director d’Alpí Teatre.
Tot plegat, s’espera que la trama de “Las gracias mohosas” i el talent de Feliciana Enríquez de Guzmán conquisten al públic. “En el nostre muntatge, l’amor apareix de manera transgressora i divertida: els protagonistes, quatre homes, s’enamoren de la mateixa dona, Aglaya, amb la qual es volen casar. Però és impossible dur a terme la unió, perquè té dues germanes que també han de contreure matrimoni. Per a poder triar el nuvi adequat a cadascuna d’elles, el pare, Baco, convoca una justa on s’han de batre els pretendents mereixedors de la mà de les seues filles. Finalment, veuen que la millor opció per a tots és que es casen els quatre amb les tres alhora i, així, ser feliços”, resumeix Ricardo Molina.